Kansainvälisten suhteiden tutkimuksen seura järjestää tiistaina 26.4.2022 klo 17.00 –18.30 kevätseminaarin Kolme näkökulmaa maailmanpolitiikan murrokseen: Yhdysvallat, Kiina, Venäjä.
Maailmanpolitiikan murroksesta on kirjoitettu viime vuosina hyllymetreittäin. Yhtäältä suurvaltojen välinen valtatasapaino on järkkynyt Kiinan nopean taloudellisen kehityksen sekä Yhdysvaltojen kohtaamien talous-, ulko- ja sisäpoliittisten haasteiden myötä. Toisaalta kansainvälistä politiikkaa määrittää kamppailu maailmanpolitiikan peruspilareista: instituutioista, arvoista ja yhteisistä toimintaperiaatteista. Venäjän 24. helmikuuta alkanut hyökkäys Ukrainaan on viimeisin esimerkki siitä, miten tyytymätön valtio on valmis edistämään kylmän sodan jälkeisen kansainvälisen järjestyksen murentumista. Aikamme suuri tragedia on, että jännitteisestä maailmanpoliittisesta tilanteesta huolimatta globaalihaasteisiin – kuten ilmastokriisiin ja pandemiaan – vastaaminen vaatisi keskeisimmiltä valtioilta saumatonta yhteistyötä. KATSE ry:n kevätseminaarin tutkijapaneeli luo katsauksen maailmanpolitiikan murrokseen kolmen maailmanjärjestyksen kehityksen kannalta keskeisen valtion näkökulmasta: Miten Yhdysvallat, Kiina ja Venäjä näkevät kansainvälisen järjestyksen nykytilan ja oman asemansa tässä kokonaisuudessa? Millaista kansainvälistä järjestystä ne haluavat rakentaa? Mihin nämä visiot perustuvat?
Seminaarin jälkeen järjestetään KATSE ry:n sääntömääräinen kevätkokous klo 18.30 alkaen.
Panelistit:
Veera Laine toimii tutkijatohtorina Ulkopoliittisen instituutin EU:n itäinen naapurusto ja Venäjä -tutkimusohjelmassa, jossa hän keskittyy Venäjän sisäisen kehityksen kysymyksiin, erityisesti nationalismiin sekä median ja kansalaisyhteiskunnan tilaan. Laine väitteli Helsingin yliopistossa valtiotieteiden tohtoriksi vuonna 2021 ja hänen väitöskirjansa Nationalism as an Argument in Contemporary Russia: Four Perspectives on Language in Action on ladattavissa Suomen Tiedeseuran sivuilta.
Matti Puranen (YTT, FM, YTM) toimii strategian erikoistutkijana Maanpuolustuskorkeakoulun Sotataidon laitoksella. Hänen tutkimusintressinsä keskittyvät Kiinan ulkosuhteisiin ja sotilasstrategiaan, sekä kansainvälisten suhteiden ja strategian teoriaan.
Ville Sinkkonen toimii tutkijatohtorina Ulkopoliittisen instituutin Yhdysvaltojen politiikan ja vallan tutkimuskeskuksessa, jossa hän keskittyy erityisesti Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaan ja vallan eri ilmenemismuotoihin kansainvälisessä politiikassa. Sinkkonen väitteli oikeustieteen tohtoriksi (kansainvälinen oikeus) Turun yliopistosta joulukuussa 2020. Hänen väitöskirjansa käsittelee Yhdysvaltojen hegemonia-aseman muutosta. Sinkkonen on lisäksi kirjoittanut teoksen A Comparative Appraisal of Normative Power (Brill, 2015)ja julkaissut useissa kansainvälisissä lehdissä.
Puheenjohtaja:
Johanna Vuorelma toimii tutkijatohtorina Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksessa. Vuorelman tutkimus keskittyy politiikan kieleen, luottamukseen ja auktoriteettiin kansainvälisessä politiikassa ja faktojen käyttöön politiikassa. Vuorelma väitteli tohtoriksi Warwickin yliopistosta vuonna 2017. Hän on Kansainvälisten suhteiden tutkimuksen seuran puheenjohtaja. Vuorelman viimeisin tiedekirja Narrative Traditions in International Politics: Representing Turkey (Palgrave Macmillan) julkaistiin tammikuussa 2022.