Siirry suoraan sisältöön

KATSE-seminaari 21.4.21: Vihapuhe demokratian uhkana

Verkossa leviävästä vihapuheesta on kannettu yhä enemmän huolta viime vuosina. Naton tutkimuslaitos julkaisi maaliskuussa raportin, jonka mukaan Suomen hallitukseen kohdistuu jatkuva vihakampanja sosiaalisessa mediassa. Myös tutkijat, toimittajat ja aktivistit joutuvat säännöllisesti vihamielisen palautteen kohteeksi.

Vihapuhe uhkaa demokraattista osallistumista monilla eri tavoilla. Se kaventaa politiikan edustuksellisuutta, kun osa kansalaista vetäytyy yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta häirinnän pelossa. Vihapuhe heikentää myös yhteiskunnan tietopohjaa, koska tutkijat eivät välttämättä halua kertoa tutkimuksestaan julkisuudessa vihamielisen palautteen takia.

Aiheesta ovat keskustelemassa Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Reeta Pöyhtäri, Jyväskylän yliopiston yliopistotutkija, dosentti Tuija Saresma ja Helsingin yliopiston akatemiatutkija, dosentti Oula Silvennoinen. Etäseminaarin puheenjohtaa KATSEn puheenjohtaja, tutkijatohtori Johanna Vuorelma. Vuorelman ja Noora Kotilaisen toimittama teos Kun tutkija kohtaa vihaa: asiantuntijuus, tiede ja julkisuus julkaistaan toukokuussa.

Seminaari järjestetään etänä ja on avoin kaikille.

Aika: 21.4.21 klo 17.00–18.30

Etälinkki tilaisuuteen: https://tuni.zoom.us/j/63780533753?pwd=eU0xdnVpNXM2azQzSXpIbWk5TkV5UT09

Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!